Sunday, April 29, 2012

Cantik


{Prolog}

Cik-yang-Cantik : Yang soleh memang cari yang solehah. Tapi solehah ada ramai kak…yang cantik...kurang cantik. Mestilah nak anak-anak cantik kan? Kite tak cantik macam orang lain kak..:) akak cantik...huhu

Puan Isteri :  *err…akak cantik eh?? Ahaaaa~ Astaghfirullah3x*

Puan Isteri : Tak semua. Alaa..cantik tak cantik tu nombor dua. Yang penting niat. Lepas dah nikah nanti semua pun cantik-cantik belaka.

Puan Isteri :  *cop-cop..sejak bila plak akak cantik ni. ‘Cik Jers’ yang merata ni tak nampak?. Benci acne vulgaris!! T_T *

Keluh seorang akhwat kepada saya. Mungkin runsing kalau lambat bergelar isteri dek kerana wajahnya tidak menjadi tarikan kepada lelaki.

Hey Cik-yang-Cantik, awak cantik la sebenarnya. Serius…

Secara peribadinya, pada pendapat saya sungguh beruntung seorang wanita itu apabila dirinya aman dari pandangan mata-mata insan yang berpenyakit hati. Haiilaa~ Bertuah sungguh wanita itu bila dirinya cukup terpelihara dari meniti di bibir-bibir lelaki yang tak sedar diri.
Alhamdulillah, tahniah kerana telah berjaya memelihara kehormatan dan maruah diri anda.

Cantik itu subjektif.

Seperti semua sedia maklum, cantik itu subjektif.
Ramai orang kata Erra Fazira tu cantik… tapi saya melihat dia biasa-biasa sahaja.
Saya agak teruja mengatakan seorang sahabat saya Cik X ni cantik gile! Tapi sahabat yang lain serius menafikan. Siap bidas lagi kenyataan saya . Apakah awak kata dia cantik? Dia tu muka pucat je kot~

Jadi korang fahamkan yang cantik itu subjektif. Mungkin di antara 10 pasang mata yang memandang anda biasa-biasa sahaja tetapi bayangkan rupanya ada sepasang mata yang melihat diri kitalah yang paling cantik bak bidadari. Bukankah itu lebih special? *Oh waaaaahhh~* Tapi, haruslah yang halal je okeh!

Dari segi memilih jodoh wanita cantik atau tidak, berbalik kepada individu yang memilih itu sendiri. Sekali lagi, secara peribadinya saya merasakan cukuplah bakal pasangan kita itu sempurna sifatnya, berfungsi dengan baik dan wajahnya bisa membuat kita merasa aman & tenang taktala memandangnya di saat hati senang mahupun ketika gelisah.
Wallahu3alam.

Realiti.

Namun realiti pada hari ini, cantik yang subjektif itu sedikit demi sedikit telah berubah menjadi objektif. Wanita pada hari ini dimomokkan dengan pelbagai ideologi, fesyen, makeup dan gaya-gaya yang menjadikan seolah-olah kecantikan luaran seorang wanita itu adalah wajib. Dan akhirnya lelaki-lelaki yang masih bermasalah hati terheret sama dengan ideologi merepek ini.

Solehah tu haruslah kak. Tapi kalau dapat yang cantik..BONUS. hehe… *tersengeh-senget gedik sambil 
usap-usap janggut* >,<

Maka, bermulahlah kisah kaum hawa yang berlumba-lumba mempamerkan kecantikan diri dengan lebih berani. Bermula dengan pelbagai fesyen busana, tudung dan tatahias wajah menjadi ukuran kecantikan seorang wanita. Tidak cukup dengan itu, oh! haruslah setiap keindahan tuhan ini di’kongsi’kan bersama  di dalam facebook, blog, twitter, dan lain-lain. Jika telah sangat yakin yang diri ini telah chantek, maka jangan lupa untuk masuk pertandingan ‘kechantekkan’ yang terdapat di dalam web-web wanita chantek.
Lebih meriah kalau ramai betul orang like dan comment..
Subhanallah..canitknya awak. 
Kongsilah tips macam mana nak jadi cantik seperti awak.
Saya suka tengok awak pakai tudung macam ni.
Ayu dan sopan je.
Muslimah solehah. Nak buat menantu bulih?? 
Aauuww~ *mata bersinar-sinar*
Muslimah.

Mungkin ramai yang tidak sedar, diri kita sebenarnya cantik. Sangat cantik sampai Allah dah warning awal-awal kecantikan wanita ini bisa mengundang fitnah. Siap perintahkan agar kecantikan itu dipelihara sebaiknya. Dalam Surah An-Nur Allah ada sebut juga. Cari sendiri. Sila buat kerja rumah sikit~ kueng3.

Tidak pula perintah Allah itu hanya untuk wanita yang hidung mancung, pipi gebu, putih melepak, tinggi macam model stewardess AirAsia..bla..bla.. Tapi Allah perintahkan kepada umum. Semua wanita ye. Jangan terkezut mak kau pula, kalau muka penuh jerawat itu juga boleh sahaja menjadi modal fitnah kepada lelaki berpenyakit hati. Ah, asal sahaja namanya wanita. Hati-hati ye~

Kakak-kakak, adek-adek, makcik-makcik, puan-puan, cik-cik, datin-datin sekalian… 
Peliharalah nikmat kecantikan ini sebaiknya. Macam benda yang kita sayang dan suka. Kita tak akan bagi kat sebarang orang sesuka hati je kan. Kita akan share dengan orang-orang tertentu yang kita rapat dan sayang je kan?? Kan? Maka, kecantikan wanita itu adalah nikmat yang harus kita pelihara. InsyaAllah, bahkan kecantikan kita itu akan lebih dihargai oleh mereka-mereka yang halal menikmatinya.^,^

Tak percaya. Pernah tengok orang yang pergh! Hensem, macho, kacak bergaya ala-ala Channing Tatum dalam filem Dear John dan berdiri disebelahnya seorang isteri yang hitam manis, hidung pesek dan berjerawat penuh di pipi&dahi? 

Tentu rasa macam takjub sebentar… Eh? macam mana lelaki tu boleh suka kat perempuan macam tu kan?
Haip! Haip!~ tak baik tau korang~ =P

Jodoh Allah. Sekali lagi cantik itu subjektif. Kita mungkin hanya memandang kulitnya yang hitam manis itu sahaja tapi terlupa melihat betapa cantiknya si dia mengenakan busana lengkap melindungi seluruh auratnya. Kita mungkin hanya nampak jerawat tapi tak perasan betapa indahnya tudung disarung menutup dada mengikut syara’. Kita tengok hidung pesek si dia tapi tak tertengok pula betapa sempurnya dia menjaga ibadahnya kepada Allah. Kesopanan dan santunnya akhlaq si dia dengan manusia. MasyaAllah.

Ada orang melihat cantik itu pada wajah, ada yang melihat dari akhlaq, ada yang melihat dengan lisan, ada yang nampak melalui penulisan.

Siapakah si dia yang cantik itu?

Si dia yang gigih mengabdikan diri kepada Allah.
Si dia yang berterusan dengan akhlaq Islami.
Si dia yang melindungi aurat diri.
Si dia yang taat pada ibu bapa dan suami.
Si dia yang sopan dan santun budi bicara.
Si dia yang menjaga diri dari fitnah lelaki & seisi dunia.
Si dia yang mejauhkan diri dari maksiat dan dosa-dosa.
Si dia adalah wanita yang tekun berusaha meraih ganjaran Syurga.
Kalau cantik hatinya maka akan terselahlah cantik luaran.
Kalau cantik ruuhi insyaAllah akan terzahir pada fizikal sekali.


[Epilog]

Adalah suatu petang itu, Puan Isteri saja main-main kasi ayat provok kepada Encik Suami pasal cantik tak cantik ni. Sekali Encik Suami jawab…

Encik Suami : Alhamdulillah, Allah rezekikan Encik Suami dengan isteri yang ikut ciri kesukaan Encik Suami. Walaupun Encik Suami tak pernah lihat.

^__________________^ v wooweeeii~ No komen. *Senyum lebar sepanjang hari.Wink2*

Nota kaki :
-Pilihlah pasangan yang menerima kita seadanya. Pasangan yang mengukur kecantikan diri dengan ketaatan kepada Allah sebagai syarat utama. InsyaAllah anda bakal menjadi pasangan tercantik di mata si dia sentiasa.

-Bukanlah saya nak kata muslimah kena pale, lame, dull je supaya tak menarik perhatian dan fitnah. Malah harus bagi muslimah untuk sentiasa dilihat fresh, kemas, cantik dan teratur. Cuma biarlah berpada mengikut syara' dan terhindar dari hadirnya fitnah. Kalau nak cantik-cantik terlebih tu buat depan insan yang halal sahaja sudeh~

Saturday, April 21, 2012

Kenapa



Dear Mr Past,
Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?


Kisah silam..
Selalunya bisa saja menggamit senyuman.
Cuma... ada masanya ia terlalu pahit untuk dikenang...lagi...
Dek teringatkan jahiliyah dan bodohnya diri suatu masa dahulu.
Malangnya, sudah terlalu lambat untuk aku bertanyakan 'kenapa'?

...dan bukankah kita tidak layak untuk bertanya 'kenapa'??

*Astaghfirullahal3azeem...*

Nota kaki :
Saya selalu nak delete folder 'masa lalu' dalam otak saya ni...tapi asyik tersalah delete folder medic je. Patutla banyak-banyak baca pun tetiba je dah lupa. *=_=' aiseh..aiseh...aiseh*

Thursday, April 19, 2012

Firework~




“...Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka...” 
QS 13:11


You're a firework
Come on show them what you're worth
Make them go!!
As you shoot across the sky!

You're a firework
Come on let your colors burst!!

Wednesday, April 18, 2012

Repekan bukan meraban.

Muka gedik minta nak geget pipi dia?? err~


Walaupun muka ala-ala skema tapi sebenarnya otak saya ni tak adalah skema mana. Ada masa dia weng-weng juga. Almaklum, saya hanya seorang manusia normal. Kadang betul kadang suis bermasalah juga. Sekali sekala seronok juga tengok respon orang yang pelbagai dek jawapan merepek-repek yang kita bagi. 

Alkisahnya, pada suatu petang yang aman... telah berlaku sebuah sembang rakyat di antara saya dengan si A.

A : Eh, awat hang gatai bebeno nak kahwin awal ni. Hang tu belajar lagi. Awat gatai-gatai nak berlaki dah.

 *tarik nafas dalam-dalam, tangan di dada, mata tak perlu pandang ke atas, dengan nada yang tenang sambil tersengih-sengih..*

I : Aih...tak gatai mana lah. ok lah ni. Kalau ceq gatai, ceq tak minta kahwin kot.

A : Awat plak?

: Buat apa nak kahwin. Kahwin ni tanggungjawab wooo. Bukannya boleh nak gatal-gatal setiap masa pun. Buat penat lagi adalah. *cebik muka*

A : Tapi hang nak kahwin tak habis belajar lagi tu gatal la tu.

I : Macam ni macam ni...kalau satu hari hang tengok...ceq ni asyik gayut ngan laki tah mana-mana 24/7 terkekeh sana sini, ceq tak duk ghumah hujung minggu macam ni, tapi ceq duk kluaq ngan lelaki entah mana-mana  pi tengok wayang ka, dating kat taman ka apa ka. Kalau hang nampak ceq naek motoq ngan lelaki entah mana-mana, peluk-peluk, pegang-pegang tangan ka kaki ka..haaa.. kalau macam tu ceq memang tengah menggatal la... ha ha ha...*gelak orang menggatal*

A : oo.. macam tu ka. *tetibe muka serius*

I : ha macam tu la. *buat muka serius juga sambil angguk-anggukkan kepala*

Sampai sekarang saya tak tahu kalau si A tu ambil serius dengan apa yang saya kata atau angap saya main-main je. Sebab dia tetiba macam serius. haha. 

Nota kaki
Ini hanyalah sebuah rerepekan tapi bukan meraban!

Alhamdulillah, saya dah kahwin sekarang...dan saya rasa...err...saya gatal...T_T. *Oh.kesat peluh di dahi* Sebab saya gayut dengan Encik Suami 24/7, kami keluar dating gi tengok wayang & jalan-jalan kat taman, kami naik motor sama-sama, jalan pegang-pegang tangan... tapi...tak pe ek~ Dah halal~ Alhamdulillah. ^_^v  peace yooo~

Monday, April 16, 2012

Batas

Rindu nak main buli-buli dengan Yusuf. Yusuf rindu nak kena buli dengan mamayan tak?? =_='


Hampir semua perkara di dalam dunia ini ada limit batas yang tertentu.

Seperti nafas, akhirnya akan berhenti bila ajal telah tiba.

Seperti mentari hanya diizinkan Allah  untuk memancar di siang hari. Tidak akan mungkin melampaui malam.

Seperti dedaun tidaklah selamanya hijau. Sampai suatu kadar masa tertentu akan berguguran kering kekuningan akhirnya.

Hatta seremeh perkara, gurau senda kita juga tetap ada limit yang perlu dipelihara.

Awasi diri, agar kelak tidak terlebih melangkah batas.

Nota kaki :

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak bahasa, tulisan, bicara...hati orang kan terasa. 

Wednesday, April 11, 2012

Salam

Kenapa lah budak-budak ni sangat cumel dan geram dan beraksi macam-macam dan rasa macam nak geget -geget je pipi diorang yang gebu itu? haish!

p/s : Rindu si cumel dua orang ni sangat.

MUCH


Alhamdulillah, esok hari terakhir round pediatric. Hampir 2 bulan juga kami menghabiskan masa ulang-alik dari rumah-kuliah-hospital. Tinggal dua minggu untuk study leaves kemudian exam end-round yang sungguh cuak. Cuak okeh! 100 markah untuk round pediatric sahaja. Multiple Choice Question (MCQ) pula tu. *fiuh~ kesat peluh di dahi*

Mohon doa dari semua. ^_^

Sunday, April 8, 2012

Way


Dah lama saya tak guna photoshop. Ingatkan tangan dah berkarat. Alhamdulillah, masih mampu menghasilkan sesuatu lagi rupanya. *rindu zaman photoshop*